DİŞ KIRILMASI
Dişin kırılması dişte ağrıya neden olur. Bu sebeple diş kırıldıktan sonra mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekir.
- Tedaviye yardımda bulunması amacıyla kırılan diş parçası mutlaka saklanmalı ve tedavi için gidildiğinde hekime gösterilmelidir.
- Diş kırıldıktan sonra bölgede kanama meydana gelmesi halinde bölgeye mutlaka gazlı bez yardımı ile tampon yapılmalıdır. Tampon yapılmasına rağmen kanama durmuyorsa mutlaka bir diş hastanesine gitmek gerekir.
- Diş kırıldıktan sonra yarım saat içerisinde bir diş hekimine başvurulmalıdır.
- Dışardan gelecek herhangi bir müdahale ile dişin kırılma ihtimali yüksektir. Özellikle kontakt spor yapan kişilerde dışardan gelecek darbelere karşı ağız koruyucular kullanılmalıdır.
- Dış darbeler sebebiyle kırılan dişlerde yuvadan çıkma durumu söz konusu olabilir. dişin yuvasından çıktığını farkettiğiniz anda eliniz ile baskı yaparak dişi tekrar yuvasına oturtmanız gerekir.
- Yuvadan çıkan diş tekrar yerleştirilmeye çalışırken hiçbir şekilde zorlanmamalıdır.
Daimi Dişin Yerinden Çıkması Halinde Ne Yapılmalı?
- Dişin yerinden çıktığı anda tespit edilmesi gerekir.
- Yerinden çıkan dişi üst kısmından tutarak yerleştirmeye çalışmanız gerekir. Kök kısmından tutulması halinde diş zarar görecektir.
- Kök kısmından tutulan diş zarar görecek ve tekrar yerleştirilmesi mümkün olmayacaktır.
- Yerinden çıkan diş, bir hekime görünene kadar kesinlikle fırça ile temizlenmemelidir.
- Diş yerleştirilme işleminden sonra diş yuvasının zarar görmemesi için herhangi bir kuvvet uygulanmamalıdır.
- Yerinden çıkan dişin kurtarılması için herhangi bir kuvvet uygulanmaması ve en kısa sürede bir hekime başvurulması dişin kurtarılma şansını %90 a çıkaracaktır.
Kırılan dişe yukarıda yazan uygulamalar dışında herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerekir. Kırılan veya yuvasından çıkan dişinizin tedavisi için 7/24 nöbetçi hastane Ümraniye Özbudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimize başvurmalı veya bize ulaşmalısınız.