fbpx
ÖZbudent Ağız ve diş Sağlığı

CERRAHİ DİŞ HEKİMLİĞİ

Cerrahi Diş Hekimliği hastanın dişi, diş eti ve ağzı ile ilgili olan kısımlarında bulunan problemleri teşhis ederek tedavi eder. Diş ve diş etlerinin bakımı, ağız sağlığını etkileyebilecek beslenme tercihleri konusunda da tavsiyelerde bulunan Cerrahi Diş Hekimliği, özellikle üst düzey diş problemlerini detaylar dahilinde çalışarak giderebiliyor.

Diş Hekimlerinin Sorumlulukları Nelerdir ?

Bir diş hekiminin temel görev ve sorumlulukları bulunuyor. Bu görev sorumlulukların en başında her yaştan hastanın diş ve ağız hastalığını incelemek geliyor. çünkü yaş aralıkları bazında tedavilerin uygulanması gerekiyor.

Dişlerde mevcut olan çürümeleri gidermek ve boşlukları tamamlamak üzere dolgu işlemlerine başvurulur. Kırık dişlerde bulunan problemler sonucunda dişlerin çekimini gerçekleştirir. Isırık gibi sorunları giderebilmek adına dişleri tedavi altına alır. Tıbbi müdahaleler esnasında hastaların ağrıyı hissetmemeleri için anestezi uygulamalarını gerçekleştirir. Antibiyotik ya da diğer ilaçların sağlanabilmesi adına reçete yazımlarını gerçekleştirir.

Cerrahi Diş Hekimliği, ağız, dişler ve çeneler ile ilgili olan hastalıkların ve problemlerin, yaralanmaların ve deformasyona uğramış olan dişlerin tanısını yapar. Tedavisi ile uğraşan ve tedaviye yönelik çalışmalar yürüten bir cerrahi dal olduğu için titizlik dahilinde çalışmalar gerektirmektedir.

Hangi Hastalıklara Bakar ?

Pek çok kişi, dişlerde aşınma ve yıpranmalar sonucunda ya da çene eklemi ağrısı gibi çeşitlilik gösteren durumlarda çene cerrahisine yönelim gösterir. Yiyecekleri ısırmak ve sonrasında çiğnemek ya da yutma gibi ciddi sorunlar çene cerrahisi hastalarının arasında sıklıkla görülebilecek durumlardandır.

Damağa gömülü bulunan dişlerin sorununun giderilmesi için de Cerrahi diş hekimliğine başvurulur. Komplike dişlerin çekimi, implant uygulamalarında da tedavi yöntemlerini sunuyor.

Cerrahi diş hekimliği kapsamında çeşitli cerrahi işlemlerin bulunduğu görülüyor. Bunlardan biri de apikal rezeksiyondur. Bu işlem ile kök ucunun ve etrafında bulunan enfekte olmuş dokunun çıkarılması sürecini kapsıyor. Yapılan kanal tedavisinin ardından dişin problemli kısmının çıkarılması gerekiyor.

Cerrahi olarak o bölgeye ulaşılarak problemin giderilmesi sağlanıyor. İşlemin ardından kk ucu özel olan bir dolgu materyali yardımı ile kapatılmaktadır. İşlemin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması ve sonrasında konfor düzeyinin maksimum düzeye taşınması açısından cerrahi müdahalenin gerçekleştirildiği sırada lazerden faydalanılmaktadır. Operasyonun gerçekleşmesinin ardından ilk iki gün içerisinde şişliğin, hafif derecede bir kanamanın ve rahatsız edecek düzeyde bir his yaratımının olması doğal olarak karşılanan ayrıntılardır.

Cerrahi müdahalenin ardından şişliğin rahatsız edecek düzeyde olmaması için mutlaka buz uygulamasına başvurmak gerekiyor. Dikişler ise operasyonun ardından geçen on gün sonunda alınabiliyor. Yara bölgesinin iyileşme süreci ise mutlaka diş hekiminiz tarafınca kontrol altında tutulmalıdır.

Eskiye bakıldığında kök rezeksiyonu işlemlerinin sıklık ile tercih edildiği görülüyor. Ancak günümüzde dişin çekilip daha sonrasında implant uygulanmasının daha çok tercih edildiği ve bu tercihin ardından olumlu sonuçlar elde edildiği görülüyor.

İletişim Formu

    Hemen Ara
    WhatsApp
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?