Genellikle endodonti (Kanal Tedavisi) işleminde amaç dişi kurtarmaktır. Hastalıklı veya hasar görmüş kendi dişinizi çekmek yerine, endodontist, dişin içinin daha fazla zarar görmesini önlemek için enfeksiyonu ve çürüğü temizleyerek sağlığına kavuşmasını hedefler. Kök kanal tedavisi, endodontistlerin hastanın dişinde gerçekleştirdiği en çok bilinen tedavi yöntemidir.
Bir kök kanalı işlemi esnasında, hekim diş etrafındaki diş eti dokusu üzerinde lokal anestezi uygulayarak enfekte olmuş doku ve pulpayı dişin içinden alır. Daha sonra pulpayı ve kökleri tutan alanı derinlemesine temizleyerek kalan bakterileri giderir. Enfeksiyon izleri giderildikten ve dişin iç kısmı tamamen kuruduktan sonra hekim odayı ve kökleri özel bir malzeme ile doldurmaktadır. Dişin dışının nasıl göründüğüne bağlı olarak endodontist, korumak için dişe bir kron veya başka tip bir diş restorasyonu yerleştirerek tedaviyi bitirecek diş hekimi ile birlikte çalışacaktır.
Ne Zaman Bir Endodonti Hekimine Gözükmelisiniz?
Diş veya dişlerde ağrınız varsa ya da dişlerde kökleri ve diş özünü etkileyebilecek yaralanma öyküsü varsa, genel diş hekiminiz sizi endodontistlere yönlendirecektir. Genel bir diş hekiminin genellikle kök kanallarını ve diğer tedavileri yapma yeteneğine ve iznine sahip olduğu durumlarda diş hekiminiz de işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir ?
İşlem Sırasında Ağız içi Uygulanan Lokal Anestezi sayesinde Ağrı hissetmessiniz.
Kanal Tedavisi Kaç Seans Sürmektedir ?
Komplike olmayan Endodonti Tedavilerinde Tek seans yeterli olacaktır.
Kanal Tedavisine Alternatif Bir Başka Çözüm Var Mıdır ?
Kanal Tedavisinin Başarı ile sonuçlanmadığı durumlarda kök kısma cerrahi müdahale yapılabilir yada diş çekimi düşünülmektedir.