Bruksizm; diş sıkma rahatsızlığı olarak bilinir. Nedeni, gün içerisinde yaşadığımız stresin bilinçaltına yönelmesiyle kas spazmına yol açmasıdır. Bruksizm uyku halinde diş gıcırdatma ve dişleri sıkma ile kendisini gösterir. Bireyler bu hareketi uyku esnasında yaptıkları için farkedilmesi zaman alabilir.
Diş sıkma rahatsızlığının iki temel nedeni vardır. Bunlardan biri alt ve üst çene kapanış bozuklukları bir diğeri ise gün içerisinde yaşadığımız yoğun strestir. Bu iki neden çoğunlukla bir arada görülür. Bireyler tarafından farkedilmese de toplumun yarısına yakını bu problemi yaşamaktadır. Bruksizmin çocuklarda görülme oranı ise %15 civarıdır.
Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?
Bruksizm, soğuk hava, yorgunluk, eklem ağrıları ve stres gibi sebeplerle artış gösterebilir. Diş sıkmayı tetikleyen durumların temelinde diş kayıpları yatar. Aynı zamanda yanlış tedavi edilmiş dişler de buna zemin hazırlar. Diş sıkmanın tedavisi, durumu tetikleyen sebeplerin ortadan kaldırılması veya kas aktivitelerinin düzenlenmesidir.
Tedavi için, kötü yapılmış kanal tedavilerin ve dolguların değiştirilmesi gerekir. Dişlerde çapraşıklık veya eksiklik nedeniyle oluşan diş sıkma problemleri için ortodontik tedavi uygulanmalıdır. Ancak tedavi sonrasında diş sıkmalar devam ederse gece plağı olarak bilinen apayerler yapılır. Apayerler uyku öncesi dişlere takılarak dişlerin birbirini aşındırmasına engel olur. Apayer tedavisi hastanın ihtiyacına göre 1 yıl kadar sürebilir.
Diş sıkmanın tedavi edilmediği durumlarda dişler kırılabilir veya birbirini aşındırabilir. Bunların yanısıra tedavinin geciktirilmesi çene bozukluğuna kadar ilerleyebilir. Diş sıkma rahatsızlığınız hakkında bilgi almak ve tedavi sürenizi geciktirmemek için Ümraniye Nöbetçi Hastane Özbudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimize başvurabilir alanında uzman hekimlerimizden destek alabilirsiniz.